Den private udlejning af boliger og værelser buldrede afsted inden pandemien, og det er ved at ske igen. Der er ikke styr på kontrollen med loftet over antal udlejede dage, eller om udlejere overholder reglen om udlejning i øvrigt. Det skyldes, at myndighederne mangler de nødvendige værktøjer til at tage hånd om globale platforme som Airbnb, lyder det fra Martin Gertz Andersen, politisk chefkonsulent i HORESTA.

Derfor glæder HORESTA sig nu over, at organisationens samarbejde med den fælleseuropæiske hotel- og restaurantorganisation HOTREC, nu har sat tydelige aftryk på flere forslag i Bruxelles.

”Der skal styr på reguleringen af privat udlejning!”. Så kort kan vores budskab i den årelange kamp mod for eksempel Airbnbs gunstige rammebetingelser siges. Derfor er vi utrolig glade for, at EU-Kommissionen nu efter pres fra vores branche har forslag fremme om både registrering af udlejere, og at EU's medlemslande skal kunne opkræve momsbetaling på korttidsudlejning direkte via de globale platforme i stedet for hos hvert enkelt udlejningssted,” siger Martin Gertz Andersen, og fortsætter:

”Det har krævet et langt pres og intens dialog og utallige møder med EU-systemet at komme hertil, og selvom intet er stemt igennem endnu, så betyder det utrolig meget, at forslaget til ny lov på området for korttidsudlejning via platforme i EU endelig er kommet på papir. Og når den foreslåede EU Forordning med bl.a. tvungen registrering og indberetning af omfanget af dage – som vi forventer - bliver vedtaget efter forhandlinger i EU, så er det vores klare opfattelse, at det her vil få en effekt på den udlejning, der i dag er umulig for myndighederne at holde opsyn med,” forklarer han.

Når tiltagene er vedtaget i EU formentligt i 2023, skal medlemslandene efterfølgende have implementeret tiltagene i den nationale lovgivning med en tilpasning på op til to år. Martin Gertz Andersen understreger dog, at reguleringen stadig ikke er i mål.

”Kontrol med udlejningsværterne vil forhåbentlig kunne gøre op med dem, der driver ’pirathoteller’ via platformene på gunstige skatteforhold. Momskravet vil ud fra beregninger af data fra Eurostat og fra InsideAirbnb sikre flere penge i statskassen på over en halv mia. kr. heraf 133 mio. kr. alene for korttidsudlejning foretaget i København. Moms på korttidsudlejning vil således minimere den unfair konkurrence i forhold til den professionelle branche, der er pålagt moms på overnatning,” siger han, og fortsætter:

”For os i HORESTA er det afgørende, at der sker en automatisk indberetning af antallet af udlejningsdage, ligesom der er sikret en skatteindberetning fra udlejerne. Lykkes det ikke, er det umuligt at få kontrol med udlejningen,” siger Martin Gertz Andersen.

Log ind