Få indblik i, hvad der rører sig i hotel-, restaurant- og turismebranchen med dagens presseklip.

Hvis værnepligten skal beslaglægge endnu flere unge, må man forvente, at det vil gå ud over produktiviteten og øge manglen på hænder i erhvervslivet, lyder dommen fra to økonomer, skriver Børsen.

“Det vil koste på produktiviteten, fordi man erstatter de optimale år, altså uddannede år, med nogle år, man er værnepligtig og ikke får ret mange penge i løn og ikke producerer noget, som har samme værdi for samfundsøkonomien,” siger Niels Storm Knigge, ledende økonom i tænketanken Kraka, og understreger, at Forsvaret dog kan have stor værdi på anden vis.

De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, erkender, at flere værnepligtige kan koste samfundsøkonomien. Men ifølge ham er fordelen ved værnepligtige, at de kun trækkes ud af arbejdsstyrken i et år modsat professionelle soldater, der bruger hele arbejdslivet i Forsvaret.

Hos Venstre er man også klar over, at flere værnepligtige kan presse arbejdsudbuddet i den private sektor. Men Forsvaret er ikke kun kugler og krudt, siger forsvarsordfører Mads Fuglede, og tilføjer, at et bedre forsvar, kræver flere mennesker.

80.000 ledige hoteljobs i USA

USA’s hotelbranche kæmper for at skaffe flere medarbejdere, i år forventes ansat 45.000 nye. Manglen på arbejdskraft tvinger lønningerne op, det kan betyde dyrere hotelovernatninger.

Log ind