Nok er Danmark et lille land sammenlignet med vores nordiske naboer.
Men sammenholder man antallet af restauranter med indbyggertallene i de fire nordiske lande Finland, Norge, Sverige og Danmark, skiller vores land sig ud.
Opgøres antallet af restauranter relativt til befolkningstallet, viser de seneste tal for 2023 nemlig, at Danmark i gennemsnit har 3 restauranter pr. 1000 indbyggere, Norge har 2,7, Sverige har 2,5 og Finland har 2,3. Det viser tal fra HORESTAs brancherapport Nordic Hotel and Restaurant Report 2024, som afdækker udviklingen i hotel- og restaurationsbranchen.
”Det er opløftende at se, at Danmark relativt til befolkningstallet har det største udbud af restauranter. Det ligger fint i tråd med den stærkere udespisekultur, vi har fået i Danmark de senere år. Det har både topgastronomien og bredden i restaurationsbranchen nydt godt af,” siger Jeppe Møller-Herskind, konstitueret adm. direktør i HORESTA.
Håret i suppen
Dog maner HORESTA til besindighed, da førerpositionen ikke uden videre kan tages for givet.
”Først kom coronapandemien, som gjorde et voldsomt indhug på branchen, og dernæst kom inflation og en verdensomspændende energikrise. Det har ramt restaurationsbranchen på omkostningssiden, som i forvejen henter indtjeningen på marginerne,” siger Jeppe Møller-Herskind og fortsætter:
”Vi kan derfor ikke tage det store udbud af restauranter for givet. Lysten til at opstarte nye restauranter i Danmark er faktisk dalende, og dermed er der potentielt udsigt til, at vores nordiske naboer vil kæmpe med om topplaceringen de kommende år”.
Danmarks Statistik opgør specifikt nyregistrerede virksomheder inden for hotel- og restaurationssektoren. Her ses et fald på hele 39 pct. fra 2019 til 2023.
”Derfor bliver det helt afgørende med et stærkt politisk fokus på at sikre rammevilkårene for restaurationsbranchen i fremtiden. Vi er bekymrede for, at begrænset adgang til international arbejdskraft og bankernes vigende villighed til udlån til vores branche kan få en negativ påvirkning. Det så vi gerne, at der kom mere politisk fokus på,” siger Jeppe Møller-Herskind.
Siden 2019 er bankernes udlån til det generelle erhvervsliv steget, mens udlånet til hoteller og restauranter specifikt er dalet.
”En del af forklaringen kan skyldes en forsigtighed, der har indprentet sig i forbindelse med coronapandemien. Men vi mener, at bankerne også blevet overforsigtige, og at der i for mange tilfælde tegnes et fejlagtigt billede af risikoen ved at udstede banklån til virksomheder i vores branche. Det betyder i nogle tilfælde, at sunde og veldrevne virksomheder med flere års fremgang går glip af vigtig kapital til at realisere yderligere vækst. Det er jo trist, fordi det er en væksthæmmer,” afslutter Jeppe Møller-Herskind.
Med til opgørelsen over restauranter i Norden hører, at Sverige som det største nordiske land målt på indbyggere også har flest restauranter målt i absolutte tal. Det er altså relativt målt op mod befolkningen, at Danmark har den gastronomiske førertrøje på.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Norsk hotelmilliardær omdøber kendt hotelkæde
14-01-2025
-
Flere stillinger forsvinder fra positivlisten
14-01-2025
-
Verdensturismen boomer igen med stærk vækst i nye regioner
14-01-2025
-
HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt
14-01-2025
-
300.000 ansøgninger til Joe & The Juice: AI erstatter traditionelle jobansøgninger
14-01-2025
-
AI skaber nye muligheder for turismebranchen
14-01-2025
-
Andelsdiskotek kan blive samlingspunkt for Vordingborgs unge
14-01-2025