Et erhverv der lever af at bringe folk sammen bliver særligt hårdt ramt, når restriktioner i forbindelse med en pandemi har til hensigt at begrænse mødet mellem mennesker. Det måtte hotelerhvervet konstatere under coronakrisen. Her var belægningen så lav, at der til tider var gæster i færre end 10 pct. af branchens værelser.

Nu er restriktionerne væk, og det kunne hotelerhvervet for alvor mærke i marts, hvor branchen for første gang i år havde flere overnatninger end den sidste sammenlignelige måned inden corona.

I marts 2022 var der således 1,21 mio. overnatninger mod 1,16 mio. i samme måned i2019, hvilket svarer til en vækst på 4,6 pct. Det skyldtes i høj grad 136.000 flere overnatninger foretaget af danskerne.

”Pandemien trykkede på en gevaldig pauseknap for store dele af turisme- og oplevelseserhvervet, men den lave omsætning og belægning har aldrig skyldtes manglende interesse fra gæsterne. Det viser overnatningstallene fra marts også meget tydeligt. Både danske og udenlandske gæster har higet efter de oplevelser, som erhvervet har at byde på. Og vi forventer den positive udvikling vil fortsætte,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i HORESTA.

Væksten er drevet af danskerne, men antallet af udenlandske overnatninger har også fået et ordentligt nøk op fra februar til marts. Men selvom de internationale turister endnu ikke er på niveauet fra før krisen, så går det den rigtige vej, understreger Jannick Nytoft.

”Vi ser en vækst i antallet af overnatninger fra vigtige nærmarkeder, som vi også må forvente skal drive væksten i erhvervet over sommeren. At få fyldt værelserne med gæster fra nogle fjernmarkeder kommer til at tage længere tid,” siger HORESTAs direktør.

Den samlede fremgang i antallet af marts-overnatninger sammenlignet med samme måned i 2019 skal dog ses i lyset af, at konkurrencen i overnatningsmarkedet er intensiveret betragteligt. Under pandemien er der nemlig åbnet knap 6.000 nye hotelværelser, hvilket svarer til en kapacitetsvækst på mere end10 pct. på landsplan. Størstedelen af værelserne er åbnet i København, hvor kapacitetsvæksten svarer 24 pct.

 

Log ind