Korttidsudlejning via platforme som Airbnb, Booking.com, Expedia og Tripadvisor vokser eksplosivt i Danmark.
Det er konklusionen, når man læser de dugfriske tal fra Eurostat og VisitDenmark over kortidsudlejning, der netop er landet.
I 2024 blev der registreret 7.286.714 overnatninger via udlejningsplatformene. Det er en stigning på 19 pct. sammenlignet med 2023, hvor tallet var 6.118.000. Det viser opgørelsen, som brancheorganisationen HORESTA har analyseret.

Udviklingen er især drevet af udenlandske turister, som i 2024 stod for 78,6 pct. af overnatningerne på platformene. Til sammenligning var andelen 77,9 pct. i 2023. Her er altså tale om beskeden fremgang på 0,7 pct.
Lovgivningen halter efter udviklingen
HORESTA ser med alvor på udviklingen. Brancheorganisationen advarer mod, at den massive vækst sker i et marked, hvor reglerne for privat korttidsudlejning ikke bliver håndhævet i praksis – og hvor udlejere har for nemt ved at omgå lovgivningen.
”De nye tal over korttidsudlejning viser, at markedet for korttidsudlejning fortsat buldrer frem. Det sker samtidig med, at en stor del af markedet opererer uden reel kontrol. Mange boliger bliver udlejet over det tilladte loft på 70 dage årligt. Det undergraver hotelbranchen, som opererer under langt mere regulerede betingelser. Det mener vi ikke er fair,” siger Maria Olafsson, politisk chef i HORESTA.
Hun efterlyser politisk handling og opfordrer til, at platforme som Airbnb bliver pålagt et konkret ansvar for at fjerne boliger, så snart udlejningsgrænsen er nået.
”Det nuværende system giver mulighed for systematisk omgåelse af reglerne. Det bør være sund fornuft, at platformene fjerner boliger, så snart udlejningsgrænsen er nået. Det ser vi også i flere af vores europæiske storbyer - herunder f.eks. Amsterdam og Paris. Det kan også sagtens indføres i Danmark. Men det kræver politisk vilje,” siger Maria Olafsson.
Korttidsudlejning skal ske på fair vilkår
HORESTA understreger, at korttidsudlejning kan være et værdifuldt supplement til det professionelle turismeerhverv – men ikke hvis det sker uden for rimelige og fair rammer.
”Vi skal sikre, at korttidsudlejning sker på ordnede vilkår, der ikke skævvrider konkurrencen. Hvis vi ikke får styr på denne åbenlyse ubalance, risikerer vi, at endnu flere boliger bliver taget ud af boligmarkedet for at blive drevet som reelle hotelvirksomheder – uden at bidrage med de samme afgifter og reguleringer som hotellerne,” siger Maria Olafsson.
Konkrete forslag til forandring
HORESTA opfordrer derfor politikerne til se nærmere på følgende initiativer for at komme problematikken til livs:
- Platformene bør pålægges at fjerne boliger, der har nået det årlige udlejningsloft
- Man bør indføre skærpede registreringskrav, så udlejere indberetter både indtægter og udlejningsdage
- Man bør implementere EU’s kommende Short Term Rental-forordning, som vil sikre dataudveksling med myndighederne
- Man bør sænke det årlige udlejningsloft fra 70 til 35 dage
Læs også: HORESTA: Airbnb skal fjerne boliger, der overskrider udlejningsloft
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Restaurantkæde indfører gult kort til krænkende gæsteadfærd
11-04-2025
-
NH Hotels åbner endnu et hotel i hjertet af København
11-04-2025
-
Aarhus forventer krydstogtrekord med 200.000 gæster i år
11-04-2025
-
Hoteldirektør kritiserer kontantpligt: “Det koster os 60.000 kr. årligt”
11-04-2025
-
Citybox indtager København med 240-værelses hotel i Kastrup
11-04-2025
-
Moesgaard Museum hædret som Årets Top Attraktion 2024
11-04-2025