Fra 1. januar 2026 træder nye regler i kraft, som betyder, at flere virksomheder skal bruge et digitalt bogføringssystem, der lever op til kravene i bogføringsloven. Formålet med reglerne er at sikre mere effektiv og korrekt bogføring samt give bedre indsigt og kontrol over virksomhedernes økonomi.

Men hvem er egentlig omfattet – og hvad skal du gøre, hvis din virksomhed er blandt dem? Få overblikket her.        

Hvem er omfattet?
De nye regler gælder for:

  • Personligt ejede virksomheder med en årlig nettoomsætning over 300.000 kr. i to på hinanden følgende år.
  • Foreninger med en erhvervsmæssig omsætning over 300.000 kr. om året i to på hinanden følgende år.
  • Årsregnskabspligtige datterselskaber af finansielle virksomheder, forsikringsvirksomheder og ATP, som tidligere har været undtaget.

Hvis din virksomhed falder ind under en af disse kategorier, skal du fra 1. januar 2026 anvende et digitalt bogføringssystem, der overholder kravene i bogføringsloven.

Hvad skal du gøre?
Undersøg om du er omfattet: 

Vurder om din virksomheds omsætning overstiger 300.000 kr. om året i to på hinanden følgende år. Hvis det er tilfældet, skal du forberede dig på at skifte til et digitalt bogføringssystem.

Vælg et godkendt system: 
Du kan enten vælge et digitalt bogføringssystem, der er godkendt af Erhvervsstyrelsen.

Du kan finde en liste her (rul ned under søgefeltet)

Alternativt kan du udvikle dit eget system, som lever op til kravene. Vær opmærksom på, at du selv er ansvarlig for at sikre, at den løsning du vælger, overholder alle krav.

Implementering 
Det kan være en god ide at implementere det nye system i god tid inden 1. januar 2026, så du er klar til at overholde de nye regler. 

Hvorfor digital bogføring?
Formålet med de nye regler er at skabe større effektivitet, mindske risikoen for fejl og sikre bedre kontrol med virksomhedernes regnskaber. Selvom det kan virke som en stor omvæltning, er der også mange fordele ved digital bogføring – herunder automatisering af processer, bedre overblik og nemmere adgang til data.

Erhvervsstyrelsen har lavet en omfattende guide, der, som nævnt, også indeholder en liste over registrerede bogføringssystemer.

Du finder guiden her

Har du spørgsmål?
Så er du velkommen til at kontakte vores juridiske callcenter på tlf. + 45 35 24 80 40 eller via mail på callcenter@horesta.dk. Du kan også kontakte forfatteren af denne artikel direkte herunder. 

20240523 DSC00006
Advokat
Jesper Juhlin

Sådan sikrer du en juridisk holdbar fratrædelsesaftale

I hotel-, turisme- og restaurationsbranchen kan et ansættelsesforhold afsluttes på flere måder. En traditionel opsigelse er ofte løsningen, men en fratrædelsesaftale kan være mere hensigtsmæssig – især ved konflikter eller et fælles ønske om en mindelig afslutning.

Log ind