Sommerferien står for døren, men hvad gør du, hvis en medarbejder melder sig syg før eller under sin ferie?
Reglerne på området er klare – men kan være nemme at overse i en travl hverdag. Her gennemgår vi, hvornår ferie skal udskydes, og hvornår der kan være krav på erstatningsferie.
Sygdom i forbindelse med ferie
Sygdom er som udgangspunkt en feriehindring, hvilket betyder at medarbejderen ikke har pligt til at holde ferie under sygdom. I forhold til sygdom i forbindelse med ferie, er der forskel på, om medarbejderen er syg inden ferien starter, eller sygdommen opstår under ferien.
- Syg inden ferien starter
Ferien starter ved arbejdstidens begyndelse den første feriedag. Hvis medarbejderen har sygemeldt sig forinden ferien starter, har medarbejderen ikke pligt til at begynde ferien. Anmodning om lægeerklæring vil dog være valgfrit. Feriesaldoen vil i dette tilfælde ikke skulle nedskrives og ferien kan afholdes på et andet tidspunkt.
- Syg under ferien
Hvis medarbejderen bliver syg under ferien, kan medarbejderen have krav på erstatningsferie, hvis en række betingelser er opfyldt:
- Medarbejderen skal sygemelde sig til virksomheden. Sygedage tælles først med fra efter sygemeldingen meddeles, medmindre manglende sygemelding ikke kan bebrejdes medarbejderen (eks. medarbejderen er indlagt eller på anden måde forhindret).
- Medarbejderen skal fremskaffe en lægeerklæring, som dokumenterer, at medarbejderen er syg. Medarbejderen skal selv betale lægeerklæringen og lægeerklæring skal fremskaffes i det land, hvor medarbejderen bliver syg og kan udstedes som en friattest.
- De første 5 sygedage under ferien i et ferieår erstattes ikke. Disse 5 dage skal ses som en slags ”karensdage". Der er således først ret til erstatningsferie fra 6. sygedag.
”Karensdagene behøver ikke ligge i sammenhæng. Erstatningsferie vil derfor bero på et samlet billede af meddelt sygdom under medarbejderens ferie i et ferieår. Har medarbejderen ikke været hos virksomheden i hele ferieåret, reduceres sygedagene uden erstatningsmulighed forholdsmæssigt,” siger Katharina Ehlert Barner Bernhardtsen, advokatfuldmægtig hos HORESTA.
Feriedage efter raskmelding
Både for situation 1 og 2 beskrevet ovenfor gælder det, at bliver medarbejderen rask inden ferien er ovre, har medarbejderen ret til efter sin raskmelding at holde den resterende del af den planlagte ferie, hvis medarbejderen giver virksomheden besked herom, ellers skal medarbejderen ved raskmelding møde på arbejde, og ferie afholdes på et andet tidspunkt.
Ovenstående regler kan ikke erstatte konkret rådgivning. Hvis ovenstående giver anledning til spørgsmål, kan HORESTA-medlemmer kontakte HORESTA for nærmere rådgivning ved at ringe til HORESTAs juridiske callcenter på 35 24 80 40.

SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Millionoverskud til Noma inden lukning på Refshaleøen
18-07-2025
-
HORESTA: Turistskat er en trussel mod lokal turisme
18-07-2025
-
Dragør og Skagen siger nej til UNESCO Verdensarv af frygt for overturisme
18-07-2025
-
HORESTA: Forslag om højere Airbnb-fradrag vil skade hotelbranchen
18-07-2025
-
Kampagner giver mærkbar effekt: Nordmænd vender blikket mod Nordvestkysten
18-07-2025