Tallene taler deres tydelige – og bekymrende – sprog: Mangel på kokke og tjenere er ikke blot en lokal udfordring, men en strukturel barriere for branchens udvikling.
35 pct. af rekrutteringsforsøgene efter kokke ender forgæves, mens det samme gør sig gældende for 24 pct. af forsøgene på at finde tjenere. Det fremgår af den seneste rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som blev offentliggjort i marts og bygger på data indsamlet i perioden fra juni til november 2024.
”Det er en alvorlig hæmsko, når så mange virksomheder ikke kan ansætte de folk, de har brug for – det rammer ikke kun den daglige drift, men også branchens fremtid. Hvis Danmark fortsat skal være et gastronomisk fyrtårn og en førende turistdestination, skal vi turde se på løsninger, der virker. Her er reglerne for internationale medarbejdere oplagte at justere, så vi får lettere adgang til kvalificeret arbejdskraft udefra,” siger Jeppe Møller-Herskind, konstitueret adm. direktør i HORESTA.
Forgæves rekrutteringer spænder ben for driften
Særligt i Region Sjælland er udfordringerne markante. Her er hele 60 pct. af rekrutteringsforsøgene efter kokke uden resultat, mens tallet for tjenere er 14 pct.
På landsplan placerer hotel- og restauranterhvervet sig blandt de brancher med de højeste andele af forgæves rekrutteringer. 11 pct. af rekrutteringsforsøgene endte helt uden resultat, mens 28 pct. af stillingerne blev besat med profiler, der ikke havde de ønskede kvalifikationer.
Hertil svarer 48 pct. af hotellerne og restauranterne, at de har produktionsbegrænsninger som følge af deres rekrutteringsudfordringer.
Mangel på hænder koster dyrt
Tallene understreger, at mangel på kvalificeret arbejdskraft fortsat er en af branchens største udfordringer – både for væksten og for oplevelsen hos gæsterne.
Han understreger, at det ikke kun handler om at dække det nuværende behov – men også om at give branchen mulighed for at vokse yderligere.
”Når næsten halvdelen af virksomhederne oplever produktionsbegrænsninger på grund af mangel på medarbejdere, betyder det også, at vi går glip af vækst, arbejdspladser og skatteindtægter. Vi står med en branche, der kan levere på både vækst, beskæftigelse og international synlighed – men kun hvis vi politisk og strukturelt sikrer adgang til de hænder, der skal løfte det. Ellers risikerer vi at tabe momentum i en af Danmarks mest dynamiske erhvervsgrene,” afslutter Jeppe Møller-Herskind.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Burger King Danmark får ny direktør
22-04-2025
-
Fårup Sommerland investerer 30 mio. kr. i jubilæumssæson
22-04-2025
-
Michelin-erfaring skal løfte historisk badehotel
22-04-2025
-
Norge vil indføre turistskat på overnatninger
22-04-2025
-
Brøchner Hotels lander tilfredsstillende resultat
22-04-2025
-
Københavns Lufthavn fylder 100 år
22-04-2025
-
Nyt barkoncept satser på spil og samvær frem for høj promille
22-04-2025
-
Comwell fik indflydelse: Nyt hotel i Køge bliver mindre end planlagt
22-04-2025